içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Cevat yıldız’ın “Vateyê Verênanê Çermugı” Kitabı.
Zaza dili Kültür ve Edebiyatın Dirilişi,
Zaza dili, tarihsel olarak birçok zorlukla karşılaşmış ve yazılı bir eğitim dili olamayışı nedeniyle kaybolma tehlikesi yaşamıştır. Ancak, bu zorlukların üstesinden gelmek için atılan adımlar, Zaza dili ve kültürünün yeniden canlanmasına vesile olmuştur. Bu süreçte, Çermikli emekli öğretmen Ebubekir Pamukçu 1987’de İsveç’te Zazaca kültür dergisi “Ayre”yi çıkararak önemli bir adım atmıştır. Bu dergi etrafında oluşan kültürel grup, Avrupa’daki çalışmaları Türkiye’ye kadar taşımış ve Zaza halkı kendi diline sahip çıkma konusunda kararlı bir tutum sergilemiştir.
Süreç içerisinde Avrupa ve Türkiye’de bir çok dergi, kitap yayın hayatına girmiştir. Bu yıl sadece Vir yayınlarından 12 yazarın Zazaca eserleri yayınlanarak, Zaza kültürüne ve edebiyatına büyük bir zenginlik katmıştır.
Aslen Çermik ilçesinin Budaran (Pamuklu) köyünden olup, Diyarbakır’da yaşayan Cevat Yıldız’ın “Vateyê Verênanê Çermugı” adlı kitabı, bu çabaların bir devamı olarak karşımıza çıkıyor. Yıldız, Çermik ve çevresinden derlediği atasözlerini bir araya getirerek, Zaza edebiyatına büyük bir katkıda bulunmuştur. Bu kitap, unutulmaya yüz tutmuş atasözlerini hayat buldurarak Zaza kültürünü zenginleştirmekte ve gelecek nesillere aktarma misyonunu üstlenmektedir.
Cevat Yıldız’ın bu eseri, yalnızca bir derleme değil, aynı zamanda Zaza dilinin ve kültürünün yaşatılması için bir kaynak niteliğindedir. Zaza dilini yaşatma, kültürel mirasımızı koruma misyonu ile kurulan Zaza dil kültür derneklerinin yanı sıra, Sosyal medya platformlarında bu kitabın tanıtımını yapmak, Zaza halkına ve kamuoyuna bu değerli eseri tanıtmak için büyük bir fırsattır. Bu sayede, hem Zaza edebiyatının gelişimine katkıda bulunabiliriz hem de Cevat Yıldız’ın emeklerini takdir etmiş oluruz.
Zaza kültürüne duyarlı herkesin bu kitabı edinmesini ve paylaşmasını öneriyorum. Unutmayalım ki, dil ve kültür, bir milletin ruhunu yansıtan en önemli unsurlardır. “Vateyê Verênanê Çermugı” ile Zaza atasözleri yeniden hayat bulacak ve gelecek nesillere aktarılacaktır. Zaza halkı olarak, kendi kültürümüze sahip çıkmak ve bu değerleri yaşatmak için elimizden geleni yapmalıyız.
Değerli Abem Cevat Yıldız’a bu özverili çalışmalarından dolayı teşekkür eder, şükranlarımı sunarım.!
Yazımı, okuma ve yazmanın, eğitim ve öğretimin önemini anlatan bir atasözü ile bitirmek istiyorum. “Nuşten qeydo, wenden seydo”
Bımanê weşeydı…
Ramazan YILDIZ
04.11.2024 Almanya
Bu yazı 781 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum