içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

MIRXAN TARİHİ

ADIYAMAN MİRLERİN YERİ

MIRXAN TARİHİ
Haberi Sesli Dinle

MIRXAN

Mırxan çermik,  Çüngüş arasında 1600 yılarından sonra yerleşim yeri olarak kullanılan yer. İlk göçlerini Yavuz sultan selim döneminde mısır seferi dönüşü sırasında Adıyaman’daki beyliklere son verip Adıyaman. Samsat. Tilo. Gerger Osmanlıya bağlamak için sefer düzenlenir. Osmanlı padişahı Adıyaman yöresindeki beylikleri ortadan kaldırarak Osmanlı toprağına katar. Osmanlıdan kaçan beyliklerden Miri vesoyan lar tiloya.  Fırat geçen bir bölümü Akkoyunların elinde olan mırxana yerleşir.

Mırxan orman ve bitki yönünden zengin olan yer olduğundan hayvancılık bağcılık. Orman işleri ile ilgilenirler. Su konusunda sıkıntı yaşamamak için güneyindeki dağlık alanda açılan kuyular ile kerpiç borular vasıtası ile suyu yerleşim alanına kadar getirirler. Bir kaç aile de yerleşir.

 1725 yılarında bölgede görülen salgın ve vebadan etkilenir.1730-1740 da boşaltılmaya karar verilir. Köylüler civar köylere yerleşir.

1800 yılarında boşalan mırxan köyüne dışardan hayvancılık yapanlar gelir yerleşir 1870 yılında çevreden çıkan kıtlık yüzünden susuzlukta baş gösterince mırxan ikinci defa boşaltılır. Civar köylere dağılır. Bir daha o eski canlılığını yakalayamaz halk. Kuyu. külügan. Bürüt.Çüngüş. Çermik. Değişik köylere göç ederler.

Tarih: 11-02-2025

FACEBOOK YORUM
Yorum