Çermikte bilmediğimiz yer.
Sıfır noktası fırat
Çermikte Eski Diyarbakır.
Çermikten Siverek’e giderken 20 km sonra sağa dönüp Günaşan köyüne oradan Şeyhandede köyüne varılır. Ardından bayat köyüne varıp manzara ve Atatürk barajın göletti başlar.
Yol boyu devam edip dağı aşınca konaklı köyüne varınca muhteşem bir manzara sizi karşılar. Fırat su yatağı, karşıda Adıyaman köyleri.muhteşem görünümüyle nemrut dağı . Araba Fırat yatağı boyu devam eder. Yeşillikler içinde sersap köyü(dilekpınarı) karşılar sizi. Manzara karşısında gezi mükemmelleşir. Daha sonra Agırmat köyü ve Kaf çermiğin de son köyü. Oradan Fırat yatağına inerken yarım ay şeklinde koy ve adası sizi karşılar. Yöre halkı tarih anlamında çok eski olduğundan eski Diyarbakır olarak bilinir hatta Diyarbakır’dan daha eski olduğuna inanırlar. Baraj suyu şehrin evlerini tamamen kaplamış. Sadece ada şeklindeki bölümde kale kısmında yapılar duruyor. Evler tamamen kesme ve yığma taşlardan yapılmış. Sadece tek iniş yolu var. Adıyaman’a halat köprü ile bağlantısı varmış. Kapsamlı kazı yapılmadan su altında kalmıştır.
Karşısında Nemrut Dağı heybetiyle duruyor. Zeugma gibi kıyıda olduğundan su altında kalmıştır. Samsatlı lukianus felsefeci yazar Fırat kıyısındaki şehirlerde yaşamış ise beklide bu yerleşim yerinende uğramıştır.
Nemrut komagene ülkesinin doğu kısmındaki şehri olduğu söyleniyor. Manzarası. Doğası ve tarihi ile ilgi bekliyor.
Y. TuncAy
Tarih: 10-02-2025